Ανδριανοπολιτικη κιμαδοπιτα ή αλλιώς Μελίνα
Συνταγή και εκτέλεση Lina Arvanitidou
Σχετικά δύσκολη
Σχετικά φθηνή

Μια συνταγή που μας την έμαθε ο παππούς μου ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ανδριανούπολη.
Την κάνουμε απαραίτητα κάθε παραμονή πρωτοχρονιάς, βάζοντας μέσα κι ένα κέρμα και την κόβουμε μόλις αλλάξει ο χρόνος.

Χωρίς κέρμα βέβαια την κάνουμε όποτε την επιθυμούμε !

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΓΙΑ Ανδριανοπολιτικη κιμαδοπιτα ή αλλιώς Μελίνα

Σε ένα μεγάλο μπολ με το αλεύρι και το αλάτι, κάνω μια λακκούβα στη μέση και ρίχνω το νερό και το ξύδι. Ανακατεύω και στη συνέχεια ζυμώνω καλά τη ζύμη, μέτριας σκληρότητας κι αν χρειαστεί προσθέτω λίγο ακόμα νερό (να μπορεί να ζυμώνεται μην είναι «ξερή»).

Την χωρίζω στα δύο και κάθε μέρος σε 11 κομμάτια, συνολικά δηλαδή 22, τα οποία πλάθω σε μπαλίτσες.

Τις σκεπάζω με μια νοτισμένη πετσέτα καλά και τις αφήνω για μια ώρα να ξεκουραστούν.

Για να φτιάξω τη γέμιση ζεσταίνω στην κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, το λάδι και σοτάρω τα κουκουνάρια, όταν σωταριστούν καλά τα βγάζω σε ένα πιάτο και συνεχίζω με τον κιμά. Τον σωτάρω μέχρι να γίνει σπυρωτός. Προσθέτω και τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τον πελτέ και ψήνω μέχρι να μαραθούν. Τα σβήνω με το κόκκινο κρασί, αφήνοντας το λίγο να εξατμιστεί.

Χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια και ρίχνω αλάτι, τα πιπέρια, το ρύζι και νερό όσο χρειαστεί μέχρι να ψηθεί ο κιμάς περίπου 20 λεπτά. Το βγάζω από τη φωτιά και αφήνω να κρυώσει.

Σε ένα μπολ λιώνω το βούτυρο και το ενώνω με το ελαιόλαδο.

Παίρνω κάθε μπάλα ζύμης και την ανοίγω σε διάμετρο 15 εκ περίπου αλείφω με το μείγμα λαδιού-βουτύρου και βάζω τη μία πάνω στην άλλη.

Όταν τελειώσω και με τα 11 φύλλα, τα παίρνω και τα ανοίγω όλα μαζί σε ένα φύλλο διαμέτρου 38 εκ να καλύπτει το ταψί 32 εκ και τα τοιχία του. Το μεταφέρω στο ταψί ή το πυρέξ, ραντίζω με βούτυρο και απλώνω πάνω του τη γέμιση του κιμά. Έπειτα βάζω μοιράζω μέσα στον κιμά τα κυβάκια κεφαλοτυριού.

Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο να ανοίξω το φύλλο με τις υπόλοιπες 11 μπάλες ζύμης, ανοίγοντας πάλι μια μια και έπειτα όλες μαζί με λάδι-βούτυρο μεταξύ τους. Σκεπάζω την πίτα με αυτό κόβω όσο περισσεύει και γυρίζω το κάτω φύλλο να κλείσει η γέμιση.

Ραντίζω με λίγο μείγμα ελαιολάδου-βουτύρου και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C για μέχρι το φύλλο να πάρει χρυσαφί χρώμα και να ψηθεί καλά περίπου 35 λεπτά.

Βγάζω από το φούρνο, αφήνω να κρυώσει 5 λεπτά και σερβίρω σε κομμάτια.

Κατηγορία: 

Γίνε ο πρώτος που θα γράψει μία κριτική

Πρέπει να έχεις κάνει είσοδο για να γράψεις κριτική
Μαγειρικές απολαύσεις - Συνταγές μαγειρικής

Search