Κόβουμε τα φύλλα και τις τρυφερές κορυφές από τα βλήτα και τα πλένουμε καλά μέσα σε νερό εμπλουτισμένο με ξύδι. Ταυτόχρονα βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι με νερό το φαγόπυρό μας (αναλογία 1 φλιτζ. φαγόπυρο-2 νερό)για 15 λεπτά και το σουρώνουμε.
Σουρώνουμε τα χόρτα μας καλά και τα ψιλοκόβουμε.
Βράζουμε μισή κατσαρόλα νερό αλατισμένο και ρίχνουμε μέσα τα βλήτα,το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και τις φύτρες.Αφήνουμε να πάρει βράση και προσθέτουμε μέσα στη σούπα μας τον κύβο λαχανικών,τις φλίδες κρεμμυδιού,την κρέμα βαλσάμικου,δυόσμο,άνιθο,αγουρέλαιο. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
Σε αυτά τα 10 λεπτά ετοιμάζουμε τα γιουβαρλάκια μας.
Μέσα σε ένα βαθύ μπώλ ρίχνουμε τον κιμά μας,το φαγόπυρο, την φρυγανιά,τον πελτέ,σκόνη τσίλι,κουρκουμά,κάρυ,σουμάκ,αλάτι και ζυμώνουμε καλά. Το βάζουμε στο ψυγείο για 5 λεπτά.
Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια μας και τα ρίχνουμε μέσα στη σούπα μας για να βράσουν όλα μαζί άλλα 20 λεπτά.Στα 15 λεπτά προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού.
Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με λίγο μπούκοβο.