Βάζουμε τα λαχανικά κομμένα σε κομματάκια και τις φακές να βράσουν στο νερό ή το ζωμό, για 20 με 25 λεπτά (15 λεπτά στην χύτρα ταχύτητας). Αλατίζουμε. Τα περνάμε από το μπλέντερ ή αν έχουμε ράβδομπλέντερ τα πολτοποιούμε μέσα στην κατσαρόλα.
Σε ένα τηγανάκι λιώνουμε τη μαργαρίνη(μπορούμε να βάλουμε και ελαιόλαδο αν θέλουμε και να παραλείψουμε την μαργαρίνη) και προσθέτουμε τα μπαχαρικά (δυόσμο, μαύρο και κόκκινο πιπέρι).
Προσθέτουμε το μίγμα στις φακές ή μοιράζουμε τις φακές σε πιάτα και προσθέτουμε σε κάθε πιάτο ξεχωριστά το μείγμα των μπαχαρικών.