Καθαρίζουμε προσεκτικά την ντομάτα ούτε αγούρι ούτε πολύ μαλάκια, χωρίς να την τρυπήσουμε....Σε λεκανι μεγάλη με αρκετό νερό βάζουμε την ντομάτα με μια χουφτα ασβέστη.. την αφήνουμε περίπου 2ωριτσες μέσα...στο ασβεστόνερο να σφίξει.. έπειτα με πολλά νερά και καλό πλύσιμο την στραγγίζουμε και με ένα μικρό καλαμάκι ξυλάκι τις ανοίγουμε μια τρυπουλα στο κάτω μέρος και με μαλακό ζουλισμα την τινάζουμε να βγουν τα σπόρια... Περνούμε αρκετά μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε την ντομάτα μαζί με την ζάχαρη και ένα ποτήρι νερό ...την αφήνουμε να πάρει βράσει για μια δυο κλείνουμε την φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει μόνη της όλη μέρα...την επόμενη μέρα ανάβουμε την φωτιά και ψήνουμε μέχρι να δέσει το γλυκό με μια δυο κουταλιές χυμό λεμονιού... προαιρετικά καβουρδισμένα αμύγδαλα σε μια μια ντομάτα ....καλή επιτυχία...