Καθαρίζουμε τα ώριμα ακτινίδια μας και τα λιώνουμε με όποιο τρόπο μας αρέσει. Με ραβδομπλέντερ, με το χέρι, κομμένα σε μικρά κομματάκια με μαχαίρι. Η επιλογή είναι δική σας.
Τα βαζουμε σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε από πάνω και τη ζάχαρη κι αρχίζουμε να τα βράζουμε στο μισό της θερμοκρασίας της κουζίνας μας. Εμένα φτάνει μέχρι το 10 άρα έβρασα την μαρμελάδα μου στο 5.
Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα και ταυτόχρονα ξαφρίζουμε με ένα κουτάλι τον αφρό που θα βγάλει.
Στα 15 λεπτά βρασμού, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τον κουρκουμά και συνεχίζουμε το ανακατεμα και το βράσιμο.
Στα 25 λεπτά προσθέτουμε και την βανίλια και βράζουμε άλλα 5 λεπτά. Σύνολο δηλαδή 30 λεπτά. Κλείνουμε τη φωτιά.
Εντωμεταξύ πλένουμε καλά τα βάζα μας και τα καπάκια τους και τα βάζουμε για 60 δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων στεγνά. στο δυνατό για να αποστειρωθούν.
Αμέσως μετά, γεμίζουμε τα βάζα μας με την μαρμελάδα μέχρι το χείλος και κλείνουμε τα καπάκια μας. Τα χτυπάμε με την παλάμη μας δυνατα μία φορά και τα αναποδογυρίζουμε σε ενα ταψί μέσα .
Τα κρατάμε αναποδογυρισμένα μέχρι να κρυώσουν τελείως.
Μετά τα αποθηκεύουμε.