Σαλτσα μηλου για διαφορες ζυμες
Γεμίζουμε ένα μεγάλο μπολ με νερό και στίβουμε το μισό λεμόνι ανακατεύουμε και καθαρίζουμε τα μήλα τα βάζουμε μέσα στο μπολ. Αφού τα καθαρίσουμε τα κόβουμε κομματάκια (να μην είναι ίδια αλλά χοντρά αλλά ψιλά) βάζουμε στην κατσαρόλα όλα τα υλικά και τα μήλα εκτός το μισό λεμόνι και το κονιάκ. Βράζουμε μέχρι να πιει όλα τα υγρά (περίπου μισή ώρα δυνατή φωτιά) 3 λεπτά πριν το βγάλουμε από την φωτιά ρίχνουμε το κονιάκ και το μισό λεμόνι. Με ένα πιρούνι πολτοποιούμε κάποια από τα μήλα ώστε όταν το βάλουμε σε ζύμες να βρίσκουμε κάποια κομμάτια. Βάζουμε σε μπω και αφού κρυώσει φυλάμε σε βάζα στο ψυγείο για αρκετό καιρό