Τυλιχτός μπακλαβάς
Συνταγή και εκτέλεση Παναγιώτης Δασκαλούδης
Σχετικά δύσκολη
Φθηνή

Παραδοσιακός μπακλαβάς...σε ρολό! Δοκιμάστε το.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΓΙΑ Τυλιχτός μπακλαβάς

Χωρίζουμε σε 10άδες τα φύλλα.Λυώνουμε το βούτυρο, βουτυρώνουμε το ταψί. Από την 10άδα βουτυρώνουμε με πινέλο ραντίζοντάς τα τα φύλλα ένα ένα. Βουτυρώνουμε - ραντίζουμε το πρώτο, τοπεθετούμε το δεύτερο από πάνω και το βουτυρώνουμε και αυτό, τοποθετούμε το τρίτο μέχρι και το δέκατο το οποίο δεν βουτυρώνουμε. Στρώνουμε κατά το μήκος των 40 εκατοστών της δεκάδας 200 γραμμάρια καρύδι τριμμένο και το τυλίγουμε σε ρολό όσο πιο πολύ σφιχτά μπορούμε. Τοποθετούμε το ρολό στο βουτυρωμένο ταψάκι και επαναλαμβάμουμε την ίδια διαδικασία για τις άλλες δυο δεκάδες φύλλων. Αν περισσέψει βούτυρο, ρίχνουμε στο ταψί μόνο αυτό που είναι πάνω πάνω και το ζωϊκό μέρος - κατακάθι ποτέ γιατί θα μας κολήσει στο ταψί τα φύλλα. Τοποθετούμε το ταψί στο ψυγείο για 20 περίπου λεπτά για να σφίξουν τα ρολά και το βγάζουμε και το κόβουμε σε κομμάτια (προσοχή το μαχαίρι θα πρέπει να είναι κοφτερό και όχι πριονωτό και να κόβει τέλεια) στο μέγεθος που επιθυμούμε. (καλλίτερα μικρά να είναι τα κομμάτια για να μην γίνονται υπερβολικά σε μέγεθος όταν σερβιριστούν). Τα ψήνουμε στο κάτω μέρος του φούρνου, πάνω κάτω οι αντιστάσεις, σε θερμοκρασία 16-170 βαθμών ανάλογα και με τον φούρνο μας για μία 1 ώρα με μία ώρα και ένα τέταρτο περίπου μέχρι να μας δώσει ο μπακλαβάς το επιθυμητό αποτέλεσμα στο χρώμα του και το βγάζουμε απο το φούρνο. Σιροπιάζουμε καυτό τον μπακλαβά μόλις τον βγάλουμε και το σιρόπι ζεστό, μην το προτιμάτε καυτό. Για το σιρόπι, 1,500 ζάχαρη, 800 ml νερό πάντα εμφιαλωμένο και ποτέ της βρύσης με χλώρια και άλατα, 3 βανίλιες αν θελήσετε βάλτε 4, αποσύρετε τη κατσαρόλα μετά από 5 λεπτά από την έναρξη του βρασμού και προσθέστε το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε..... Το βασικότερο στη πετυχημένη γεύση του είναι η σωστή επιλογή των υλικών, των φύλλων από τοπικό εργαστήριο της ώρας νωπά, του βούτυρου που θα πρέπει να είναι νέας παραγωγής ( ΜΗΝ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΦΘΗΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΝΤΟΜΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΜΥΡΙΣΕΙ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΤΑΓΓΙΛΑ) καθώς και τα καρύδια επιλέξτε τα από κατάστημα ξηρών καρπών και χύμα, αφού πρώτα τα δοκιμάσετε και σας αρέσουν γευστικά......Στο σερβίρισμα στο πιάτο, εφόσον το γλυκό κρυώσει, θα πρέπει να είναι πλαγιαστό το κομμάτι σαν φέτα ψωμιού και αν θέλετε περιχύνετε από πάνω λίγο σιρόπι (μία κουταλίτσα) από το ταψάκι.

Ετικέτες:
Tags:

Γίνε ο πρώτος που θα γράψει μία κριτική

Πρέπει να έχεις κάνει είσοδο για να γράψεις κριτική
Μπες στο φόρουμ των συνταγών
εργαλεία μαγειρικής - συνταγές
Μαγειρικές απολαύσεις - Συνταγές μαγειρικής

Search