Ενα γλυκακι για ολες τις εποχες και ας τους φτιαχνουμε μονο τα χριστουγεννα Κουραμπιεδες Με βουτηρο αιγοπροβειο και ολοκληρο αμυγδαλο
χτυπάμε με μίξερ και το συρμα της μαρεγκας 10 λεπτά την ζάχαρη και το βούτυρο την βανίλια και την μαστίχα, μετά προσθέτουμε το ούζο την αμμωνία και την σόδα. Εφοσον εχουν μπει τα παραπανω υλικα και εχουν δεσει μεταξυ τους, βαζουμε στην κουζινομηχανη το φτερό, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι το ζυμάρι να μην διαλύετε όταν το πλάθετε να μην κολαει στα χερια (περίπου 4-5 λεπτά) τέλος προσθέτουμε το αμύγδαλο που το έχουμε σπάσει σε μικροτέρα κομμάτια, πλάθουμε σε μπαλάκια η άλλα σχήματα, ψήνουμε στους 160 βαθμούς αντιστασεις περίπου 40 λεπτά, αφήνουμε 3-4 ώρες να κρυώσουν η όλη νύχτα και βρέχουμε με νεράκι η ανθόνερο αν Θέλετε και ζαχαρώνουμε.