Βάζουμε αποβραδίς τα όσπρια να μουλιάσουν σε ζεστό νερό.
Την επόμενη μέρα τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Τα μεταφέρουμε στη γάστρα.
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το μπέικον, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα και το ψιλοκομμένο πράσο καλά με το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε και τον πελτέ και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα.
Τέλος ρίχνουμε την ντομάτα, όλα τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά και βράζουμε τη σάλτσα μας.
Αφήμνουμε λίγο ζουμάκι στη σάλτσα μας και την περιχύνουμε πάνω από τα όσπρια στη γάστρα. Κλείνουμε το καπάκι και ψήνουμε το φαγητό στο φούρνο μέχρι να απορρροφήσει όλο το ζουμάκι του και μείνει με το λάδι του.