Τσουρεκι αστερι
Συνταγή και εκτέλεση George Zolis
Σχετικά δύσκολη
Σχετικά φθηνή

Χριστουγενιατικο γλυκακι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΓΙΑ Τσουρεκι αστερι

Στάδιο 1
Ανάβετε τον φούρνο στον αέρα και στους 30 βαθμούς. Σε ένα ταψάκι μαζεύουμε τα αυγά (5) γάλα 200 γρ το αλεύρι 1 κιλό (ΣΚΛΗΡΟ η τύπου 550 ) το σιρόπι - μέλι και τα βάζετε μέσα στο φούρνο και τα αφήνετε να ξεκινήσετε το επόμενο στάδιο
Στάδιο 2
Έχουμε 200γρ βούτυρο 3 γρ αλάτι 3 γρ μαστίχα 15 γρ μαχλεπι 4 γρ κακουλε 2 βανίλιες σε ένα σκεύος βάζουμε το βούτυρο το λιώνουμε στο γκαζάκι και μόλις λιώσει ρίχνουμε όλα τα υλικά μέσα συνεχίζουμε να το ζεσταίνουμε ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να έρθει βρασμός. Το βγάζουμε και το αφήνουμε κάπου να κρυώσει σιγά σιγά μέχρι να φτιάξουμε τα υπόλοιπα. Τα μυρωδικά τα βάζουμε μέσα στο βούτυρο για να αναδείξουν τα αρώματα τους. Προχωράμε στο επόμενο στάδιο

Στάδιο 3
Τα υλικά είναι 2 κ.σ ζάχαρη 4 κύβους μαγιά το γάλα και το αλεύρι. Τα βγάζουμε από το φούρνο και στον κάδο ρίχνουμε την ζάχαρη το γάλα και την μαγιά ανακατεύουμε καλά και από πάνω ρίχνουμε το αλεύρι να κάνει ένα σκέπασμα (δεν ανακατεύουμε το αφήνουμε όπως έχει) συνεχίζουμε
Στάδιο 4
Στα ένα μπολ ρίχνουμε σιρόπι 120γρ και 220 γρ ζάχαρη και ανακατεύουμε αφού ανακατευτούν ρίχνουμε ένα τα αυγά (5) αν είναι αλεύρι σκληρο και (4) αν είναι για τσουρεκι και το ξύσμα από ένα πορτοκάλι τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

ΣΙΡΟΠΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Σε μια κατσαρόλα βάζετε 200 γρ νερό 500γρ ζάχαρη και μια κουταλιά της σούπας λεμόνι χυμό μόλις πάρει την πρώτη βράση χαμηλώνετε την θερμοκρασία στο ποιο χαμηλό που έχει η κουζίνα σας και το αφήνετε για 20 λεπτά μετά το αποσύρετε το βάζετε στο βάζο και όταν κρυώσει ψυγείο,

Δείτε πως είναι όταν ενεργοποιηθεί η μαγιά και προχωρήστε στο επόμενο στάδιο
Η μαγιά μας μέχρι να κάνουμε όλα τα παραπάνω έχει ενεργοποιηθεί και αρχίζει και βγαίνει πάνω από το αλεύρι.

Στάδιο 5
Έχουμε έτοιμο το βούτυρο, έτοιμο το άλλο μίγμα του σταδίου 4 και 350 γρ σταφίδα.

Στάδιο 6
Ρίχνουμε μέσα στον κάδο μόνο το μείγμα 4 δλδ το σιρόπι – μέλι τα αυγά και το ξύσμα πορτοκαλιού. Βάζουμε τον κάδο στο μίξερ και αρχίζουμε στην χαμηλή ταχύτητα το ανακάτεμα μέχρι να γίνει ζυμάρι. Αφού έχει ομογενοποιηθει το μίγμα αρχίζουμε με λίγο ποιο δυνατό χτύπημα και προσθέτουμε το βούτυρο κουταλιά. Κάθε κουταλιά του γλυκού που θα ρίχνετε θα αφήνετε λίγο να μπει μέσα στο ζυμάρι και θα συνεχίζετε. Αφού πάρει όλο το βούτυρο πλέον είμαστε έτοιμοι.
Στάδιο 7
Έχουμε μια λεκάνη αρκετά μεγάλη με λίγο λάδι απλώνουμε το λάδι στην λεκανιτσα και ρίχνουμε το ζυμάρι μέσα το μαζεύουμε από έξω προς τα μέσα να γίνει στρογγυλό και κάνουμε ένα σταυρό για να μπορεί η μαγιά να αναπνεύσει και να φουσκώσει. Το βάζουμε στο φούρνο στους 30 βαθμούς αέρα σκεπασμένο και περιμένουμε να φουσκώσει, κάνει περίπου 1-2 ώρες.
Στάδιο 8
Μετα από μιάμιση ώρα η λεκάνη γέμισε.
Στάδιο 9
Ξεφουσκώνουμε το ζυμάρι το χωρίζουμε σε 6 τσουρέκια τα πλάθουμε (αν κολλάει η ζύμη ρίχνουμε στον πάγκο λίγο αλεύρι) και τα βάζουμε πάλι φούρνο για μια ώρα ξανά να φουσκώσουν. Τα τσουρέκια πλέον είναι έτοιμα βγάζουμε από το φούρνο.
Στάδιο 10
Δυναμώνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς αέρα και περιμένουμε να ζεσταθεί. Μόλις είναι έτοιμος αλείφουμε τα τσουρέκια με ένα αυγό και 3 κουταλιές νεράκι ρίχνουμε αμύγδαλο φιλέ η σησάμι και βάζουμε ένα ταψί μέσα στον φούρνο. Θέλουν 25-30 λεπτά να γίνουν.
Στάδιο 11
Τα τσουρέκια μας είναι έτοιμα καλοφαγωτα και καλή επιτυχία σε όσους το επιχειρήσουν. 29196676 10211126323899204 2768253482587338218 n

Γίνε ο πρώτος που θα γράψει μία κριτική

Πρέπει να έχεις κάνει είσοδο για να γράψεις κριτική
Μπες στο φόρουμ των συνταγών
εργαλεία μαγειρικής - συνταγές
Μαγειρικές απολαύσεις - Συνταγές μαγειρικής

Search