Αλατοπιπερώνετε την γαλοπούλα μέσα-έξω. Την πασπαλίζετε με το θυμάρι μέσα-έξω.
Κόβετε το πορτοκάλι στη μέση και περνάτε με τις κούπες του τη γαλοπούλα σε όλη την επιφάνεια της.
Στη συνέχεια κάνετε το ίδιο και με το λεμόνι.
Αλείφετε την γαλοπούλα με τη μουστάρδα σε όλη την επιφάνεια της.
Βουτυρώνετε τη γαλοπούλα με το μισό φρέσκο βούτυρο παντού και αν μπορείτε και εσωτερικά από την πέτσα της κάνοντας κινήσεις μασάζ για να πάει το βούτυρο παντού.
Εκτέλεση γέμισης
Τσιγαρίζετε με το υπόλοιπο βούτυρο το κρεμμύδι, τα συκωτάκια, το κουκουνάρι, την πιπεριά και το σκόρδο.
Προσθέτετε τους πελτέδες και συνεχίζετε το τσιγάρισμα.
Σβήνετε με το κρασί και περιμένετε να εξατμιστεί.
Προσθέτετε το ρύζι, όλα τα μπαχαρικά, τις σταφίδες και τα κάστανα.
Προσθέτετε το ζωμό κοτόπουλου και βράζετε τη γέμιση για 10'.
Μόλις μείνει με το λαδάκι της, προσθέτετε τους κύβους της γραβιέρας και περιμένετε να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει, γεμίζετε τη γαλοπούλα, τη ράβετε ή την κλείνετε με οδοντογλυφίδες.
Πασπαλίζετε τη γαλοπούλα με κόκκινο και μαύρο πιπέρι.
Ρίχνετε μέσα στη γάστρα 2 ποτήρια νερό χλιαρό, κλείνετε το καπάκι της γάστρας και σιγοψήνετε το φαγητό για 8 ώρες τουλάχιστον στους 150 C.
Κατα τη διάρκεια του ψησίματος, ανοίγετε το καπάκι της γάστρας και βρέχετε μ΄ ένα κουτάλι, καλά τη γαλοπούλα με το ζουμί που υπάρχει μέσα στη γάστρα.
Την τελευταία μιάμιση ώρα προσθέτετε πατάτες κομμένες όπως σας αρέσουν, τις οποίες τς έχετε αλατοπιπερώσει, τις έχετε αλείψει με μουστάρδα, ρίγανη, θυμάρι και λίγο ελαιόλαδο.
Συνεχίζεται το ψήσιμο για 1 ακόμα ώρα.
Το τελευταίο μισάωρο, ανοίγετε το καπάκι της γάστρας και ψήνετε το φαγητό ξεσκέπαστο για να ροδίσουν και οι πατάτες.