Μαριναδες
Πολύ εύκολη
Φθηνή

Μαριναδες για κρεατικα ψαρια πουλερικα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΓΙΑ Μαριναδες

Τα μυστικά της μαρινάδας
– Πριν προσθέσεις οποιαδήποτε μαρινάδα, πλύνε σχολαστικά το κρέας η τα ψάρια ...
– Τα κατάλληλα σκεύη για μαρινάρισμα είναι τα γυάλινα, τα πορσελάνινα, τα κεραμικά ή τα πλαστικά. Ποτέ μη χρησιμοποιείς μεταλλικά ή από αλουμίνιο, γιατί αλλοιώνουν τη γεύση των κρεάτων. Μπορείς, επίσης, να τα μαρινάρεις σε σακουλάκι μιας χρήσης.
– Το μαρινάρισμα γίνεται πάντα σε σκεπασμένο σκεύος στο ψυγείο. Ιδανικά στο μισό χρόνο αναμονής γυρίζουμε το κρέας για να μαριναριστεί ομοιόμορφα.
– Ο χρόνος μαριναρίσματος εξαρτάται από το μέγεθος των κομματιών. Τα πολύ μεγάλα κομμάτια, όπως ένα ολόκληρο μπούτι αρνιού για παράδειγμα, χρειάζονται μέχρι και 12 ώρες, ενώ τα μικρά από 30 λεπτά μέχρι 4 ώρες. Αν θέλουμε λοιπόν να επιταχύνουμε τη διαδικασία του μαριναρίσματος, κόβουμε το κρέας σε μικρότερα κομμάτια.
– Και τα λαχανικά γίνονται πιο νόστιμα αν μαριναριστούν. Όπως και τα ψάρια, μόνο που χρειάζονται πολύ λιγότερο χρόνο γιατί είναι ευαίσθητα και μαλακώνουν πολύ γρήγορα.
– Αν η μαρινάδα είναι όξινη, περιέχει δηλαδή κόκκινο κρασί ή ξίδι, δεν θα πρέπει να αφήσεις το κρέας για περισσότερη από μία ώρα.
– Κατά τη διάρκεια του ψησίματος μπορείς να περιχύνεις με τη μαρινάδα το κρέας. Να θυμάσαι όμως ότι δεν μπορείς να ξαναχρησιμοποιήσεις την ίδια μαρινάδα για δεύτερη φορά ή για άλλο φαγητό.
– Δεν ρίχνουμε αλάτι στη μαρινάδα, αλλά στο κρέας πριν το ψήσουμε.
--------------------------------------------------------------------------
Για ολόκληρο κοτόπουλο
Βράζουμε για 10 λεπτά 2 κούπες ξηρό κόκκινο κρασί, 1/2 κούπα ελαιόλαδο, 1/4 κούπας σόγια ή τεργιάκι σος, 4 πρασουλίδες ψιλοκομμένες, 2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο, 2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη, 1 κουτ. σούπας Worcestershire σος, 1 κουτ. γλυκού φρέσκο ψιλοκομμένο τζίντζερ. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει καλά και περιχύνουμε το κρέας. Μαρινάρουμε για 1 ώρα.
----------------------------------------------------------------------------
Για στήθος κοτόπουλου
Ανακατεύουμε 2 φλιτζάνια του τσαγιού στραγγιστό γιαούρτι, 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 4 κουταλιές σούπας κάρι, ένα τριμμένο κρεμμύδι. Αφήνουμε το κοτόπουλο να μαριναριστεί από 3 ώρες μέχρι ολόκληρη τη νύχτα.
------------------------------------------------------------------------------
Για χοιρινό
Ανακατεύουμε , 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 2 κουτ. σούπας ξίδι από μηλο, 1 κουτ. σούπας μέλι, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο, θυμάρι , 1 τριμμενη ντομάτα ... Περιχύνουμε το κρέας και το μαρινάρουμε για 4-5 ώρες.
------------------------------------------------------------------------------
Για χοιρινά σουβλάκια
Ανακατεύουμε 1/3 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, ξύσμα και χυμό ενός λεμονιού, 2-3 λιωμένες σκελίδες σκόρδου, ένα κουταλάκι του γλυκού θυμάρι, άλλο ένα βασιλικό και 5 κλωνάρια ψιλοκομμένο μαϊντανό. Αφήνουμε το κρέας στη μαρινάδα για 4 περίπου ώρες.
-----------------------------------------------------------------------------
Για μοσχαρίσιο φιλέτο (ολόκληρο κομμάτι)
Ανακατεύουμε ένα ποτήρι μαυροδάφνη -ή άλλο γλυκό κρασί-, 3/4 ποτηριού ελαιόλαδο, 1 ποτήρι σόγια σος, 8 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο. Μαρινάρουμε το κρέας για 24 ώρες γυρίζοντας το κατά διαστήματα.
------------------------------------------------------------------------------
Για μοσχαρίσιες μπριζόλες:
Ανακατεύουμε 4 φλυτζάνια του τσαγιού ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα, 1/2
φλιτζάνι σάλτσα σόγιας, 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια και πιπέρι. Αφήνουμε τις μπριζόλες στη μαρινάδα για 5 ώρες.
------------------------------------------------------------------------------
Για ολόκληρο ψαρονέφρι
2 κουτάκια μπίρας, 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 κουτ. γλυκού θυμάρι. Μαρινάρουμε για 2 ώρες.
----------------------------------------------------------------------------------
Για αρνίσια παϊδάκια
Ανακατεύουμε καλά 3 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού, 1/4 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, 2 λεπτοκομμένες σκελίδες σκόρδο, 1/2 κουταλάκι θυμάρι, 1/2 κουταλάκι ρίγανη και 3 φύλλα δάφνης. Τοποθετούμε τα παϊδάκια στο μείγμα για 4-5 ώρες.
----------------------------------------------------------------------------------
Για κεμπάμπ
Ανακατεύουμε 1 1/2 κούπα γιαούρτι, 3 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο, 1/4 κούπας φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό, 1/4 κούπας φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό, 3 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon, 1 κουτ. σούπας θυμάρι, 1 κουτ. σούπας εστραγκόν. Μαρινάρουμε το κρέας για 2-3 ώρες.
--------------------------------------------------------------------------------
Για ψάρια
Ανακατεύουμε 1/4 της κούπας ελαιόλαδο, 1/4 της κούπας λευκό κρασί, 2 κουτ. σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού, 2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη, 1 κουτ. σούπας θυμάρι, 1 κουτ. σούπας δενδρολίβανο, 1 ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο, 2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού. Περιχύνουμε τα ψάρια, κλείνουμε το σκεύος και μαρινάρουμε για 30 λεπτά.
----------------------------------------------------------------------------------
Για γαρίδες
Ανακατεύουμε 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, 3 κουτ. γλυκού ξίδι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, ζάχαρη, μουστάρδα σε σκόνη, ψιλοκομμένο βασιλικό, 1/4 κουταλάκι ρίγανη, 2 λιωμένες σκελίδες σκόρδο και πιπέρι. Περιχύνουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε στο ψυγείο για τέσσερις ώρες.
---------------------------------------------------------------------------------
Για λαχανικά
Χτυπάμε στο σέικερ 1/4 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο και άλλο τόσο χυμό λεμονιού, 1/4 φλυτζάνι φύλλα φρέσκου βασιλικού και μία λιωμένη σκελίδα σκόρδο. Περιχύνουμε τα λαχανικά και τα αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα το πολύ
---------------------------------------------------------------------------------
ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ
(Οι δόσεις είναι για ένα κιλό κρέατος)
Για τη μαρινάδα
Μισό λίτρο άσπρο ξηρό κρασί.
6 κουταλιές της σούπας ξύδι
ροδέλες από 2 κρεμμύδια
σκελίδες σκόρδου σε κομμάτια (τουλάχιστον 3)
κόκκους μαύρου πιπεριού
βασιλικό
δάφνη
θυμάρι
Τοποθετούμε το κρέας μέσα στη μαρινάδα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί τουλάχιστον για δύο μέρες. Επειδή είμαι κάτοικος Αττικής, προτιμώ να μαρινάρω το κρέας φυλαγμένο στο ψυγείο, αλλά μια καλά προφυλαγμένη βεράντα τώρα το χειμώνα είναι προτιμότερη.
-----------------------------------------------------------------------------------
ΜΑΡΙΝΑΔΑ ΓΙΑ ΕΛΑΦΙ-ΖΑΡΚΑΔΙ
Υλικά για 6 άτομα:
2 κιλά ζαρκάδι ή ελαφι κομμένο σε κομμάτια
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3 ποτήρια κόκκινο κρασί
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 μεγάλα καρότα
1 μπουκέτο αρωματικών (τυλίγετε μέσα σε ένα κομμάτι καθαρό ύφασμα 1 φύλλο δάφνης, 1 σκελίδα σκόρδο, 3 γαρίφαλα, 3 γλυκάνισους και 3 κόκκους μπαχάρι)
2 σκελίδες σκόρδο
1 κλωναράκι σέλερι
2 κ.σ. γεμάτες αλεύρι
2 ποτήρια κρέμα γάλακτος
1. Την προηγούμενη μέρα τοποθετείτε το κρέας μέσα σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το κρεμμύδι, το σέλερι και το καρότο πλυμένα και κομμένα σε κομμάτια, το σκόρδο λιωμένο, το μπουκέτο αρωματικών, αλατοπίπερο και το κρασί. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο να μαριναριστεί όλη τη νύχτα.
2. Την άλλη μέρα στραγγίζετε το κρέας από τη μαρινάδα και το σοτάρετε με λίγο λάδι μέσα σε μεγάλη αντικολλητική κατσαρόλα. Το πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε στην κατσαρόλα τη μαρινάδα, σκεπάζετε με το καπάκι και μαγειρεύετε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 2 ώρες. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και δοκιμάζετε αν χρειάζεται να βάλετε αλάτι και πιπέρι. Αν η σάλτσα είναι λίγο ξινή, ρίχνετε λίγη μαύρη ζάχαρη και ανακατεύετε. Αφαιρείτε το μπουκέτο αρωματικών και σερβίρετε.
_________________________________________________
 
ΜΑΡΙΝΑΔΑ ΜΟΣΧΑΡΙΟΥ
1/3 φλιτζάνι σάλτσα σόγιας
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/3 φλιτζανιού χυμό φρέσκου λεμονιού
1/4 φλιτζάνι σάλτσα Worcestershire
1 1/2 κουταλιές της σούπας σκόνη σκόρδου 3 κουταλιές της σούπας αποξηραμένα βασιλικός
1 1/2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένα νιφάδες μαϊντανό
1 κουταλάκι του γλυκού λευκό πιπέρι
1/4 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο ψιλοκομμένο σκόρδο (προαιρετικά)
Προσθέστε όλα τα συστατικά στη λίστα
Οδηγίες
Τοποθετήστε τη σάλτσα σόγιας, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τη σάλτσα Worcestershire, σκόρδο σε σκόνη, βασιλικό, μαϊντανό, και το πιπέρι σε ένα μπλέντερ. Προσθήκη καυτή σάλτσα πιπεριάς και το σκόρδο, αν το επιθυμείτε. Ανακατέψτε σε υψηλή ταχύτητα για 30 δευτερόλεπτα μέχρι να αναμιχθεί καλά.
Ρίχνουμε τη μαρινάδα πάνω επιθυμητό τύπο κρέατος. Καλύψτε και καταψύξτε για έως και 8 ώρες. κρέας Μαγειρέψτε όπως επιθυμείτε.
-------------------------------------------------------------------------------
ΜΑΡΙΝΑΔΑ ΕΣΠΕΡΕΙΔΟΕΙΔΩΝ ΓΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
50ml χυμό πορτοκάλι
5ml λεμόνι
40ml σησαμέλαιο
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμόνι
1/3 φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
½ κουτ. γλυκού χοντροκοπανισμένο πράσινο πιπέρι
Οδηγίες
Χτυπάτε στο μπλέντερ τους χυμούς του λεμονιού και του πορτοκαλιού μαζί με το σησαμέλαιο. Στο τέλος ρίχνετε το δενδρολίβανο, το πιπέρι, τον μαϊντανό και το ξύσμα από λεμόνι. Σε ένα μπολ βάζετε τις μερίδες του κρέατος της επιλογής σας και τα περιχύνετε με τη μαρινάδα.
=========================================
ΜΑΡΙΝΑΔΑ ΜΠΥΡΑΣ ΧΟΙΡΙΝΟΥ
1 νεροπότηρο μπίρα
3 κουτ. σούπας καυτερή μουστάρδα
1 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. σούπας χοντροαλεσμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ρίχνετε τη μπίρα κι αφού πέσει ο αφρός της ανακατεύετε μέσα τη μουστάρδα, το μέλι και μπόλικο χοντροαλεσμένο πιπέρι.
Βάζετε το χοιρινό σας σε μπολ, το περιχύνετε με το μίγμα και το αφήνετε να μαριναριστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον για 6 ώρες πριν το μαγείρεμα.
ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΑΡΝΙ
1 κιλό αρνί πόδι ή τον ώμο, κομμένο σε κομμάτια
λάδι 80ml ελαιόλαδο (περ. 5-6 κουταλιές της σούπας)
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
χυμό από 1 λεμόνι
2 κόκκινα κρεμμύδια, χοντροκομμένα
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι ή κάποιο φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα γλυκιά
1/2 κουταλάκι κύμινο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
10 μεταλλικά ή ξύλινα σουβλάκια
-----------------------------------------------------------------------------------
ΓΥΡΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
800 γρ Μπουτάκια κοτόπουλου χωρίς κόκαλα
1,2 lt νερό (5 φλιτζάνια)
2 φύλλα δάφνης
1 λεμόνι (κομμένο στη μέση)
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
1 κουταλιά της σούπας μέλι
3 σκελίδες σκόρδο (όχι τη φλούδα)
1 κουτ γλ πιπέρι
40g αλάτι της θάλασσας (περ. 2 κουταλιές της σούπας)
Για την προετοιμασία αυτής της συνταγής γυρο κοτόπουλο, ξεκινήστε προετοιμάζοντας τη μαρινάδα για το γυρο. Τοποθετήστε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας για το γυρο κοτόπουλο και ανακατέψτε καλά. Από τη στιγμή που το νερό έρχεται σε βρασμό, αφαιρέστε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει. Εν τω μεταξύ, κόψτε το κρεας κοτόπουλου σε λεπτές φέτες
Ρίχνουμε το νερό σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τις φέτες κοτόπουλου. Καλύψτε με κάποια πλαστική μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για μισή ώρα. (Προσέξτε να μην αφήσετε το γυρο κοτόπουλο πάνω από μισή ώρα στη μαρινάδα , γιατί θα γίνει πολύ αλμυρό)
Στραγγίστε το κοτόπουλο από το νερό και σκουπίστε με κάποια χαρτοπετσέτα. Αυτή η συνταγή γυρο κοτόπουλο, για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα σοτάρουμε το γυρο σε ένα πολύ ζεστό μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, χωρίς να ανακατεύετε, μέχρι να γίνει τραγανός και να πάρει ωραίο χρώμα. Κόψτε ένα κομμάτι μέχρι να δείτε αν έχει ψηθεί (δεν πρέπει να υπάρχει ροζ στη μέση).
---------------------------------------------------------------------------------
ΓΥΡΟΣ ΧΟΙΡΙΝΟΣ
1 χοιρινό φιλέτο, κομμένο σε λωρίδες
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
1/2 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1-2 κουταλιές της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
θυμάρι
δενδρολίβανο
1/2 κουταλιά της σούπας μέλι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το φιλέτο κομμένο σε λωρίδες, το σκόρδο, το κρεμμύδι, 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1-2 κουταλιές της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί, θυμάρι, δεντρολίβανο μερικά, και ανακατεύουμε με τα χέρια σας. Πιέστε τα συστατικά μαζί, έτσι ώστε όλες οι γεύσεις μείγμα και προσθέστε 1/2 κουταλιά της σούπας μέλι. Τυλίξτε το μπολ με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο. Αφήστε τη μαρινάδα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, πριν τη χρησιμοποιήσετε . Το ιδανικά είναι να αφήστε όλη τη νύχτα.
Σε ένα πολύ ζεστό μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, προσθέστε το φιλέτο μαζί με τα υλικά της μαρινάδας, και σοτάρουμε για 1 λεπτό από κάθε πλευρά, χωρίς να ανακατεύετε, μέχρι το κρέας να πάρει ωραίο χρώμα και να είναι τραγανό έξω και τρυφερό στο εσωτερικό.
Κατηγορία: 
Ετικέτες:

Γίνε ο πρώτος που θα γράψει μία κριτική

Πρέπει να έχεις κάνει είσοδο για να γράψεις κριτική
Μαγειρικές απολαύσεις - Συνταγές μαγειρικής

Search