Βάζουμε σε ένα μπολ το βούτυρο κομμένο σε κύβους και παγωμένο, το αλεύρι, τις βανίλιες, τη ζάχαρη, τον κρόκο και "τρίβουμε" τα υλικά με το με το πρες πουρε ή με ένα πηρούνι ώστε να αναμειχθούν. Αποφεύγουμε να πολυχρησιμοποιήσουμε τα χέρια για να μην ζεσταθεί το μίγμα. Όταν γίνει ψιχουλιαστό είναι έτοιμο. Προσθέτουμε λίγο γάλα και το κονιάκ να ενωθεί σε μια μπάλα.
Παίρνουμε τα 3/4 ζύμης και την απλώνουμε σε ταρτιέρα 30εκ. Βάζουμε την ταρτιέρα με το φύλλο και το υπόλοιπο 1/4 της ζύμης στο ψυγείο για περίπου 1/2 ώρα.
Μετά από μισή ώρα, βγάζουμε από το ψυγείο την ταρτιέρα και την υπόλοιπη ζύμη. Βάζουμε στη μέση τη μαρμελάδα και με το μικρότερο κομμάτι ζύμης ανοίγουμε ένα μικρό φύλλο, το κόβουμε σε λωρίδες ή πλέκουμε κορδόνια ζύμης με τα χέρια μας και στολίζουμε από πάνω την πάστα φλώρα.
Τέλος στολίζουμε και με τα αμύγδαλα και αλείφουμε τη ζύμη με το μίγμα ασπράδι - ζάχαρης.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180º C για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει η πάστα φλώρα χρυσαφί χρώμα.