Στο μωσαϊκό αυτό, αν και έχει αυγά, αυτά παστεριώνονται οπότε είναι ασφαλής η βρώση τους.
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Βάζουμε τα ασπράδια σε Μπεν Μαρί και τα χτυπάμε με το σύρμα προσθέτοντας το 1/4 περίπου της ζάχαρης. Ανακατεύουμε πάνω στο Μπεν Μαρί συνεχώς, μέχρι να αρχίζει να σφίγγει. Έτσι παστεριωσαμε το ασπράδι. Συνεχίζουμε το χτύπημα εκτός φωτιάς ρίχνοντας σταδιακά άλλο ένα τέταρτο ζάχαρης. Έτσι θα φτιάξουμε μια ελβετική μαρέγκα γυαλιστερή και πολύ σταθερή. Κάνουμε την ίδια διαδικασία με το αυγό. Το βάζουμε δηλαδή στο Μπεν Μαρί, ρίχνοντας σταδιακά όλη την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε διαρκώς πάνω από την φωτιά, που καλό είναι να την έχουμε σε χαμηλή ένταση (να μη κοχλάζει). Συνεχίζουμε το χτύπημα με το σύρμα μέχρι να ασπρισει ο κρόκος και να αρχίζει να πήζει. Κατεβάζουμε από την φωτιά. Κοσκινιζουμε το κακάο και το ρίχνουμε στους κρόκους.Προσθέτουμε λίγο από την μαρέγκα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το κακάο. Χτυπάμε το Βιτάμ με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει και να ασπρισει. Το προσθέτουμε στους κρόκους. Ρίχνουμε και μισό σφηνάκι κονιάκ και την βανίλια. Τέλος προσθέτουμε την μαρέγκα και ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν. Σπάμε τα μπισκότα σε μία λεκάνη. Ρίχνουμε τα καρύδια. Τα ραντίζουμε με το κονιάκ. Ρίχνουμε και την μους και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλα και ρίχνουμε μέσα το μωσαϊκό. Το τυλίγουμε καλά και με την βοήθεια μιας λαμαρίνας φουρνου κρατάμε κόντρα για να σφίξει η λαδόκολλα. Το τυλίγουμε σαν καραμέλα και το βάζουμε στην κατάψυξη.