ΧΤΑΠΟΔΙ ΞΙΔΑΤΟ ΜΕ ΦΑΒΑ
Συνταγή και εκτέλεση John Diakoron
Εύκολη
Σχετικά φθηνή

Σας έχω συνταγάρα ελληνική καλοκαιρινή, θα μυρίσει θάλασσα ότι πρέπει για κύριος αλλά μπορεί να γίνει και νοστιμότατος μεζές για ούζο ή τσίπουρο!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΓΙΑ ΧΤΑΠΟΔΙ ΞΙΔΑΤΟ ΜΕ ΦΑΒΑ

Καθαρίζουμε το χταπόδι και το κόβουμε σε μεγάλες μερίδες, το τοποθετούμε σε ένα βαθύ ταψί με δύο χοντροκομμένα κρεμμύδια δύο δαφνόφυλλα φρεσκοτριμμένο πιπέρι και δυο μπαχάρια, σκεπάζουμαι το ταψί καλά με ένα αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο στη μέση πάνω κάτω αντίσταση στους 170° για 2h
Σε μια μπασινά(μπολ) βάζουμε τα 50ml μπαλσάμικο τις 2Κ/Σ Ελαιόλαδο την 1Κ/Σ αποξηραμένη ρίγανη και την 1Κ/Σ μουστάρδα χτυπάμε καλά με ένα φουε(αυγοδάρτη) για να το ομογενοποιήσουμε, σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τις υπόλοιπες παρασκευές μας.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 4Κ/Σ Ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι λίγο να πάρει χρώμα και προσθέτουμε και την φάβα και τσιγαρίζουμε και αυτή λίγο, ρίχνουμε στην κατσαρόλα και την σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη και τον συμπυκνωμένο ζωμό κοτόπουλου, έπειτα ρίχνουμε το νερό και αφήνουμε να βράσει καλά η φάβα μέχρι να μαλακώσει τελείως εάν πιει όλο το νερό και δεν έχει μαλακώσει καλά συμπληρώνουμε χλιαρό νερό να συνεχίσουμε το βρασμό της, όταν θα είναι έτοιμη την σουρώνουμε αλλά κραταμε το ζουμι για το μπλεντάρισμα, βάζουμε την φάβα σε ένα μακρόστενο δοχείο γιάνα την χτυπήσουμε με το μπίμερ προσθέτουμε λίγο λίγο από το ζωμό όσο χτυπάμε για να φτάσουμε στο σημείο που θέλουμε να γίνει ο πουρές αλατοπιπερώνουμε κατά προτίμηση,
μπορούμε να περάσουμε και τον πουρέ στο τέλος από μία σίτα για να βγει πιο βελούδινη η υφή του.
Όταν αφαιρέσουμε το χταπόδι από το ταψί το ταψί μας θα έχει γεμίσει ζουμιά δεν τα πετάμε θα τα χρειαστούμε για να φτιάξουμε τα κρεμμυδάκια και την σάλτσα κρασιού, κόβουμε το χταπόδι μικρές μερίδες αλατοπιπερώνουμε κατά προτίμηση και το περνάμε με λίγο ελαιόλαδο από ένα τηγάνι για να του δώσουμε καλό χρώμα και μετά το βάζουμε στην μπασίνα με τη μαρινάδα που είχαμε φτιάξει πριν για να το μαρινάρουμε πριν το σερβίρουμε,
στο ίδιο τηγάνι βάζουμε τα κρεμμυδάκια κοκάρι πασπαλίζουμε την ζάχαρη και τα καραμελώνουμε καλά μέχρι να πάρουν ένα καλό χρώμα από έξω τα σβήνουμε με 4Κ/Σ worcestershire sauce, βάζουμε το ζουμί που είχε το ταψί που φτιάξαμε το χταπόδι για να σκεπάσουμε τα κρεμμύδια αν χρειαστεί συμπληρώνουμε χλιαρό νερό και τα μαγειρεύουμε μέχρι να πιει σχεδόν όλα τα υγρά όταν είναι έτοιμα αλατοπιπερώνουμε κατά προτίμηση αφαιρούμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε για την σάλτσα κρασιού.
Στο ίδιο τηγάνι που αφαιρέσαμε τα κρεμμυδάκια και έχει μείνει λίγο ζουμί από το μαγείρεμα προσθέτουμε το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί καλά ,όταν γλασάρει καλά η σάλτσα μας προσθέτουμε 1Κ/Γ κρύο βούτυρο για να δέσει καλύτερα και να αφήσει μια πιο βελούδινη υφή και είναι έτοιμη.
Σερβίρουμε το πιάτο μας κατά προτίμηση και πασπαλίζουμε ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό για χρώμα και γεύση...!!!

Ετικέτες:

Γίνε ο πρώτος που θα γράψει μία κριτική

Πρέπει να έχεις κάνει είσοδο για να γράψεις κριτική
Μαγειρικές απολαύσεις - Συνταγές μαγειρικής

Search