Ένα φαγητό απευθείας από τη Θράκη και ειδικά από ην Ανδριανούπολη.
Μου το έμαθε ο παπούς μου που ήταν εξαιρετικός μάγειρας και βέρος Ανδριανουπολίτης.
Ζεματάμε καλά αφού πρώτα πλύνουμε και καθαρίσουμε καλα τη συκωταρια και τα εντεράκια.
Ψιλοκόβουμε σε πάρα πολύ κ]μικρά κομματάκια τη συκωταριά και τα εντεράκια.
Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικα και μυρωδικα επίσης πολύ ψιλά.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιολαδο και τσιγαριζουμε πρωτα το ξερό κρεμμύδι και τα φρεσκα κρεμμυδακια και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Πρώτα τα συκωτάκια και τελευταία το ρυζικ αι τα μυρωδικά. Ρίχνουμε στο μίγμα μας 1/2 φλυτζ, τσαγιου ζεστό νερό και το αποσύρουμε από τη φωτιά αφου κλείσουμε το καπάκι της κατσαρόλας για να απορροφήσει το ρύζι τα υγρά. Αφού κρυώσει το μίγμα, ρίχνουμε και το αυγό κι ανακατεύουμε.
Σε μια λεκάνη βάζουμε ζεστό νερό και 2 κουταλιες της σουπας ξύδι και βυθίζουμε μέσα τις σκέπες για 1/2 ωρίτσα ώστε να ανοίξουν και να μαλακώσουν για να μην μας κόβονται όταν τις χρησιμοποιήσουμε.
Παίρνουμε ένα καθαρό μπολάκι και κόβουμε τη σκέπη σε ενα κομματι τετράγωνο τόσο που να καλύπτει το μπολάκι και να περισσεύει και λίγο.
Τοποθετούμε 2 γεμάτες κουτ. της σουπας γέμιση και τυλίγουμε σταυρωτά με την σκέπη που περισσεύει. Αναποδογυρίζουμε στη χούφτα μας τον τζιγεροσαρμά και τον τοποθετούμε σ ένα ταψί.
Τρυπάμε τους τζιγεροσσαρμάδες σε 3-4 σημεία με μια οδοντογλυφίδα και ψήνουμε στους 180 C μέχρι να ροδίσουν.