ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΜΕ ΚΡΕΑΣ ΑΥΓΟΚΟΜΜΕΝΕΣ
Συνταγή και εκτέλεση Αρχ Χριστόδουλος Αγγελόγλου
Πολύ εύκολη
Σχετικά φθηνή

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΜΕ ΚΡΕΑΣ ΑΥΓΟΚΟΜΜΕΝΕΣ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΓΙΑ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΜΕ ΚΡΕΑΣ ΑΥΓΟΚΟΜΜΕΝΕΣ

1) Στεγνώνουμε καλά το κρέας μας, και με το χαρτί κουζίνας αφαιρούμε από πάνω του κάθε ίχνος υγρασίας. Σε νταβαδάκι προσθέτουμε μπόλικο ελαιόλαδο και σε δυνατή σχετικά φωτιά σωτάρουμε το κρέας μας, γυρνώντας το συνεχώς. Όταν πάρει ωραίο χρώμα και καραμελώσει, το βγάζουμε σε μία πιατέλα.
2) Στο ίδιο λάδι (αφού όμως χαμηλώσουμε την ένταση της φωτιάς προς το χαμηλό-μέτριο), ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο μας κρεμμύδι και το χονδροκομμένο καρότο. Τα σωτάρουμε περίπου για 10΄, έως ότου καραμελώσουν (να μην καούν, απλά να ξανθύνουν αρκετά και να μελώσουν). Αφού γίνουν, τότε:
3) Τοποθετούμε μέσα το κρέας μας (μαζί με όσο ζουμί έχει βγάλει στην πιατέλα μας), ρυθμίζουμε πάλι την ένταση της φωτιάς στο δυνατό και σβήνουμε με το κρασί.
4) Στη συνέχεια, σε μια κατσαρόλα έχουμε βράσει νερό με τους ζωμούς λαχανικών και μυρωδικών, και το ρίχνουμε μέσα στο κρέας μας (πρέπει ίσα-ίσα να το σκεπάσει). Η ένταση της φωτιάς να είναι στο δυνατό, και όταν δούμε πως βράζει καλά, τότε γυρνάμε την ένταση της φωτιάς στο μέτριο, σκεπάζουμε με το καπάκι και το αφήνουμε να σιγοβράσει. (Ανάλογα με το κρέας μας, θα χρειασθεί 1 με 1 ½ ώρα). Εάν χρειασθεί νερό, προσθέτουμε μόνο βραστό, και τόσο όσο να βράσει το κρέας μας και οι αγκινάρες.
5) Όταν το κρέας μας θέλει γύρω στα 20΄ λεπτά για να βράσει εντελώς, τότε ρυθμίζουμε την ένταση της φωτιάς στο δυνατό και βάζουμε τις αγκινάρες μέσα, όπως είναι κατεψυγμένες (τις έχουμε βγάλει από την κατάψυξη 1 ώρα πριν).
Όταν το φαγητό μας πάρει πάλι καλή βράση, μειώνουμε την ένταση στο μέτριο, και αφήνουμε το φαγητό περί τα 35΄ να σιγοβράσει (εάν μετά κι από το νερό που θα βγάλουν οι κατεψυγμένες αγκινάρες, δούμε ότι χρειάζεται λίγο νερό, θα προσθέσουμε λίγο βραστό, τόσο όσο να βράσουν οι αγκινάρες και να έρθει πλέον η στάθμη του ζωμού στο τέλος, λίγο κάτω από την επιφάνεια του φαγητού μας).
Όταν οι αγκινάρες γίνουν (δηλ. δεν λιώσουν, αλλά είναι «αλ ντέντε»), τότε προσθέτουμε το πολύ ψιλοκομμένο σκορδάκι μας, το αλάτι, το πιπέρι και ελέγχουμε να μην μας κολλήσει το φαγητό (κουνάμε δεξιά-αριστερά το νταβαδάκι μας και σε 3 λεπτά σβήνουμε την φωτιά μας).
6) Σε ένα κατσαρολάκι έχουμε βάλει τους 8 κρόκους (μόνο) και τον χυμό των 4 ή 5 λεμονιών (ανάλογα την οξύτητα που επιθυμούμε), και με το σύρμα μας κτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τοποθετούμε το κατσαρολάκι μας στο μάτι της κουζίνας μας σε μέτρια ένταση και με μια κουτάλα παίρνουμε από τον καυτό ζωμό του φαγητού και σιγά- σιγά και ανακατεύοντας συνεχώς, το προσθέτουμε στο μίγμα των αυγών. Παίρνουμε όσο ζωμό μπορούμε από το φαγητό, ενώ ανακατεύουμε συνέχεια. Θα διαπιστώσουμε ότι το αυγόκομμά μας πήζει. Πριν αρχίσει να κολλάει, το κατεβάζουμε.
7) Ρίχνουμε στο φαγητό μας ψιλοκομμένο τον άνηθο, τον μαϊντανό, (τον δυόσμο και τον μάραθο. αν δεν έχουμε αυτά τα δύο, δεν πειράζει), και από πάνω ρίχνουμε το μίγμα του αυγοκόμματος και ανακινούμε να πάει παντού καλά. Αφήνουμε το φαγητό να ξεκουρασθεί 10΄-15΄ (με το καπάκι μισάνοιχτο να φεύγει ο υδρατμός) και σερβίρουμε, με συνοδεία καλής παραδοσιακής ελληνικής φέτας, ψωμί ολικής με προζύμι (από εκείνο που έφτιαχνε η μητέρα της μητέρας (η προγιαγιά σας), και καλό κρασάκι.
8) Τέλος ευχαριστούμε α) τον Κύριο και Δημιουργό μας, που μας χάρισε τόσα αγαθά να ωφελείται το σώμα μας απολαμβάνοντάς τα. (Εάν ήθελα να σας περιγράψω όλες τις ωφέλειες που προκαλούν στον οργανισμό μας όλα τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε, το καθένα ξεχωριστά, θέλαμε έναν ολόκληρο τόμο: αγκινάρες!!, καρότο!!, κρεμμύδι!!, σκόρδο!!, μαϊντανό!!, άνηθο!!, δυόσμο!!, μάραθο!!, λεμόνι!!, ελαιόλαδο!!, κρέας!!, αυγό!!). Μια συνταγή που την απολαμβάνουν όλες μας οι αισθήσεις (όραση, όσφρηση, γεύση, αφή,…), και ταυτόχρονα την απολαμβάνουν πάντα τα όργανα εντός μας, από το πάγκρεας, το ήπαρ, μέχρι και το τελευταίο εκ των τρισεκατομμυρίων κυττάρων μας.
β) Ευχαριστούμε τη φιλότιμη μητέρα μας που έτρεξε να προμηθευθεί όλα τα υλικά, και στη συνέχεια κάθισε τόσες ώρες όρθια για να κάνει μια δημιουργία που θα μας ευχαριστήσει και κυρίως θα μας ωφελήσει, και γ) ευχαριστούμε τον πατέρα μας που αόκνως εργάζεται καθημερινά και μας δίνει τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε τα διάφορα αγαθά.
Καλή σας όρεξη. 

Κατηγορία: 

Γίνε ο πρώτος που θα γράψει μία κριτική

Πρέπει να έχεις κάνει είσοδο για να γράψεις κριτική
Μαγειρικές απολαύσεις - Συνταγές μαγειρικής

Search