Κυπριακες πιτες
Συνταγή και εκτέλεση Stauroula Pasvanti
Εύκολη
Φθηνή

Κυπριακες πιτες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΓΙΑ Κυπριακες πιτες

1. Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Την καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για λίγα λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Μέχρι να αφρίσει στην επιφάνεια.

2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε μπολ. Κάνουμε λακκούβα στη μέση, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τη διαλυμένη μαγιά. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και όταν σχηματιστεί ζύμη τη βγάζουμε στον πάγκο. Αν κολλάει στα χέρια πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. 
Ζυμώνουμε για 8΄- 10΄ με δυνατές κινήσεις και τραβήγματα, μέχρι να έχουμε μια ελαστική και απαλή ζύμη. 
Βάζουμε σε ελαφρώς λαδωμένο μπολ τη ζύμη και σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο περίπου 1 ώρα ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. 
3. Αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια ξεφουσκώνοντάς την. Τη χωρίζουμε σε 5 ή 6 κομμάτια. Τα πλάθουμε σε μπαλάκια. Τα αφήνουμε για 15' σκεπασμένα. Μετα ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε οβάλ σχήμα με τα χέρια ή με πλάστη. 
4. Βαζουμε όλες τις πίτες σε αλευρωμένη επιφάνεια και τις καλύπτουμε με καθαρό πανί για 30΄ να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο τους 220 C στον αέρα, μαζί με το ταψί. Πρέπει να έχει κάψει καλα το ταψί πριν πέσουν οι πίτες πάνω.
5.Ψήνουμε για 5΄ανάλογα το φούρνο μέχρι να φουσκώσουν. Αν ψηθούν παραπάνω σκληραίνουν. Αφού κρυώσουν μπορoύμε να καταψύξουμε όσες δεν χρησιμοποιήσουμε.
6. Ανοίγουμε τις πίτες στη μέση (κάνουμε θήκη) και τις γεμίζουμε με ότι θέλουμε.

Ετικέτες:

Γίνε ο πρώτος που θα γράψει μία κριτική

Πρέπει να έχεις κάνει είσοδο για να γράψεις κριτική
Μαγειρικές απολαύσεις - Συνταγές μαγειρικής

Search