ΠΡΟΣΦΟΡΟ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ
Συνταγή και εκτέλεση Anastasia Domzaridou
Σχετικά δύσκολη
Φθηνή

pro1

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΟ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ

σε σκαφιτσα ξύλινη ρίχνω το αλεύρι 1 κιλό και το αλάτι.το παραμερίζω στην άκρη και αρχίζω να λιώνω με χλιαρό νεράκι περίπου ένα ποτήρι σίγα σίγα το προζύμι!ενσωματώνω λίγο προζύμι με αλεύρι σπρώχνοντας το !βάζω όσο νερό χρειαστεί για να γίνει μία ζύμη αρκετά σκληρή κ να ξεκολλήσει από τη σκάφη.ζυμώνω ,κόβω,ζυμώνω κ ξανακοβω σε κομμάτια τη ζύμη ώστε να ζυμωθεί σωστά,περίπου 20 λεπτά!πρέπει να γυαλίσει σα μάρμαρο.από τη ζύμη κόβω μία μικρή μπαλίτσα κ τη σφραγίζω με το μικρο μέρος της σφραγίδας μου.αυτήν την κρατώ για προζύμι της επομένης φοράς στο ψυγείο.την αφήνω πρώτα έξω να φουσκώσει πάλι 2 ώρες .την υπόλοιπη μεγάλη ζύμη πλάθω σε στρογγυλή μπάλα ,τη γυαλίζω με τα χέρια μου κ τη στρώνω αν χρειαστεί με χοντρό πλάστη.την τοποθετώ σε καμένο από φούρνο ταψί χωρίς λάδι μέσα σε λαδόκολλα και τοποθετώ δυνατά αλευρωμένη τη σφραγίδα(ξύλινη,με βαθύ αποτύπωμα από άγιο ορός).δε τη βγάζω ως να κάνω σχεδία.με τα δάχτυλα μου κάνω τα διπλωματακια όπως την πίτα.μετά κόβω με μαχαίρι στη μέση γύρω γύρω για ένα εκατοστό το πρόσφορο για να μη σκάσει.βγάζω τη σφραγίδα με προσοχή κάνοντας μία μικρή κίνηση στροφής .παίρνω ένα σπίρτο και κάνω 12 τρυπούλες στα σημεία που βλέπετε στη φώτο.μεγάλη προσοχή στις πρώτες 4 τρυπούλες στο Ιησούς νίκα.πρέπει να γίνουν έξω από τον Άμνων.όχι μέσα αλλιώς δε θα χρησιμοποιηθεί στη θεία προσκομιδή.έπειτα συνεχίζω με τρυπούλες γύρω γύρω και σχηματίζω 4 σταυρούς !αφήνω να φουσκώσει 4 με 5 ώρες κ ψήνω στους 150 βαθμούς 40 με 45 λεπτά σκεπασμένο με λαδόκολλα!
μπορούμε να έχουμε ως 5 αποτυχίες!μυστικό επιτυχίας η θέληση μας , το σκληρό αλεύρι και το χλιαρό νερό μη κάψουμε το προζύμι.

Γίνε ο πρώτος που θα γράψει μία κριτική

Πρέπει να έχεις κάνει είσοδο για να γράψεις κριτική
Μαγειρικές απολαύσεις - Συνταγές μαγειρικής

Search