Παραδοσιακή Σιφνέικη ρεβυθάδα. Το φαγητό της Κυριακής στην Σίφνο. Το πρώτο πιάτο στα πανηγύρια και χτυπούσαμε τα πιάτα με τα πηρούνια φωνάζαμε εβίβα του πανυγηρά.
Μουλιάζετε από βραδύς τα ρεβίθια μέσα σε μια λεκάνη. Τα αφήνετε να φουσκώσουν καλά.
Την άλλη μέρα το πρωί τα ξεπλένετε με νερό βάζετε την σόδα και τα τρίβετε να φύγουν όσο περισσότερα φλούδια γίνεται.
Τα βάζετε μέσα σε ένα πήλινο (τσικαλι) η μια κατσαρόλα, ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά χοντροκομμένα τα κρεμμύδια.
Πασπαλίζετε με 1-2 κουταλιές αλεύρι και ανακατεύετε (προεραιτικά)
Προσθέτετε νερό μέχρι να σκεπαστούν τα ρεβίθια και λιγο παραπάνω.
Σερβίρετε με λεμονάκι
Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 1/2 ώρα.
Ενναλακτικα
Τα βαζετε σε πηλινο δοχειο οπως γραφω πιο πανω τα υλικα και βαζετε στον φουρνο ξεκινατε με 200 βαθμους και μολις αρχισει ο βρασμος χαμηλωνετε στους 100-120 βαθμους για 6-8 ωρες