Τσουρέκι με γέμιση μερέντα και επικάλυψη γλάσσο καθρέφτη
Υλικά Συνταγής
Για το τσουρέκι
Για την ενεργοποιηση της μαγιας
80 γρ αλεύρι
100 γρ νερό χλιαρό (το δοκιμάζετε στο χερι σας. Αν το αντέχει για πάνω από 10 δεύτερα είναι οκ)
50 γρ μαγιά φρέσκια
Για την ζύμη
3 αυγά
300 γρ ζάχαρη
1κγ κάρδαμο τριμμένο
2 κγ μαχλέπι
2 βανιλίνες
120 γρ γάλα χλιαρό
720 γρ αλεύρι για τσουρέκι τύπου Αμερικής
145 γρ βούτυρο
Για το γλάσο καθρέφτη υπάρχει και έτοιμο εξησου καλό
10 γρ ζελατίνη
125 γρ νερό
225 γρ ζάχαρη
150 γρ σοκολάτα
30 γρ κακάο
65 γρ κρέμα γάλακτος
Για την γέμιση έτοιμη μερεντα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΓΙΑ Τσουρέκι με γέμιση μερέντα και επικάλυψη γλάσσο καθρέφτη
Για την ενεργοποιηση.
Ανακατεύουμε την μαγιά στο νερό. Ρίχνουμε όλο το αλεύρι. Γίνεται ένας πολύ σφιχτός χυλός. Αφήνουμε 20 λεπτά να φουσκώσει (πρώτο φούσκωμα). Σε μια λεκάνη ρίχνουμε αυγά και ζάχαρη και τα ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα αρωματικά στο ζεστό γάλα. Όλα μαζί στα αυγά. Ρίχνουμε το μισό αλεύρι και το προζύμι και ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε. Τέλος σταδιακά προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο διπλωνοντας την ζύμη και όχι πλέον ζυμώνοντας. Μόλις έχουμε μια μαλακή και γυαλιστερή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια σταματάμε. Σκεπάζουμε την ζύμη με μια σακούλα και την αφήνουμε να φουσκώσει. Δεν χρειάζεται κουβέρτες, παπλώματα κλπ. Ο χρόνος φουσκώματος διαφέρει ανάλογα με την θερμοκρασία δωματίου. Αν θέλετε πιο γρήγορα να φουσκώσει, ανοίξτε τον φούρνο σας στους 30 βαθμούς. Εγώ ποτέ δεν το κάνω. Όσο περισσότερο ωριμάσει η ζύμη τόσο περισσότερα αρώματα θα έχει.
Όταν φουσκώσει, το πατάμε με τα χέρια μας να ξεφουσκώσει. Χωρίζουμε την ζύμη στα τέσσερα. Κάθε κομμάτι στα δύο. Κάθε κομμάτι του διπλώνουμε τις άκρες και το πλάθουμε ελάχιστα. Αφήνουμε στην άκρη σκεπαζοντας τα(τρίτο φούσκωμα). Πλάθουμε σε κορδόνια μισού μέτρου περίπου. Ανά δύο φτιάχνουμε πλεξούδες. Αφήνουμε να φουσκώσουν για μια ώρα (τέταρτο φούσκωμα). Αλοιφουμε με ένα αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στον αέρα σκεπασμένο με λαδόκολλα για 15 λεπτά στους 160 βαθμούς, χαμηλώνουμε στους 140 και ψήνουμε αλλά 15 λεπτά. Αφαιρούμε την λαδόκολλα και ψήνουμε αλλά 5 λεπτά. Κατά το ψήσιμο ξαναφουσκωνει(πέμπτο και τελευταίο)
Αφήνουμε να κρυωσουν και τα σκεπάζουμε με σελοφάν. Ετοιμάζουμε το γλάσσο ή άπλα το ζεστενουμε στα μικροκύματα.
Βάζουμε την ζελατίνη σε παγωμένο νερό για 5 λεπτά. Βάζουμε το νερό και την ζάχαρη να βράσει μέχρι τους 103 βαθμούς. Αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε σοκολάτα, κακάο και ανακατεύουμε. Διαλύουμε την ζελατίνη στο σιρόπι. Τέλος ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε σκεπασμένο το γλάσσο στο ψυγείο. Όταν θέλουμε να το χρησιμοποιήσετε, το ζεστενουμε στα μικροκύματα ή σε Μπεν Μαρί στους 32 "βαθμούς και το χτυπάμε με μπλέντερ χειρός.
Κάνουμε δύο μεγάλες τρύπες στο τσουρέκι μας στις δύο άκρες του με ένα μυτερό μαχαίρι με δοντάκια και αφαιρούνε την ψυχα.Κραταμε τις άκρες για καπάκι. Γεμίζουμε με μερέντα και τα καπακόνουμε. Γλασαρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει το γλασο.
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.