Δαμάσκηνο γλυκο κουταλιού
Καθαρίζουμε και ξεκουκουτσιαζουμε τα δαμάσκηνα και τα ρίχνουμε σε λεκανιτσα με νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει το ξινό. Καθένα που καθαρίζουμε το ρίχνουμε μέσα. Τα αφήνουμε 2 ώρες να σφίξουν. Στραγγίζουμε και ετοιμάζουμε το σιρόπι με το νερό και τη ζάχαρη. Όταν αρχίζει να δένει, βάζουμε και τα στραγγισμενα φρούτα. Βράζουν για 10' - 15' ανάλογα με το πόσο άγουρα είναι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε. Την επόμενη μέρα βγάζουμε προσεκτικά τα φρούτα από το σιρόπι σε σουρωτηρι και βάζουμε το σιρόπι, μαζί με αυτό που έχει στραγγίσει, να δέσει. Λίγο πριν δέσει (5' - 10') ρίχνουμε τα φρούτα, την αρμπαροριζα ή τη βανίλια, τη γλυκόζη και το λεμόνι και τα αμύγδαλα.
Σε όλη τη διάρκεια ξαφρίζουμε για να μη ζαχαρωσει το γλυκό. Το δαμάσκηνο βγάζει πολύ αφρό.
Όταν δέσει, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Το βάζουμε σε αποστειρωμενα βάζα.