Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και μόλις πάρει τον πρώτο βρασμό χαμηλώνουμε στο πιο λίγο που έχει η κουζίνα μας και το αφήνουμε για 15 λεπτά. Χτυπάμε το ασπράδι καλά να γίνει μαρέγκα και μόλις είναι έτοιμο το σιρόπι το ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα τέλος ρίχνουμε τις βανίλιες και το ρούμι. Χτυπάμε την κρέμα με το αλάτι να γίνει σαντιγί και ενσωματώνουμε με το ασπράδι σταδιακά. Μόλις το πάρει όλο ρίχνουμε τα αμύγδαλα και τα γλυκά κουταλιού βάζουμε σε δοχείο και τα αφήνουμε κατάψυξη για τουλάχιστον έξι ώρες.