Ιμάμ μπαϊλντί με πιπεριές (της γιαγιάς Ελένης της Σμυρνιάς)
Συνταγή και εκτέλεση Lina Arvanitidou
Εύκολη
Σχετικά φθηνή
Το φαγητό αυτό το φτιάχνουμε στην οικογένεια μου μ'αυτό το τρόπο δηλ. με ψιλοκομμένες πιπεριές και μόνο με 3-4 κρεμμύδια εδώ και 4 γενιές!
 
Η γιαγιά του πατέρα μου, όταν ήρθε από τη Σμύρνη το 1922 με 3 παιδιά και μάλιστα το ένα νεογέννητο(τη γιαγιά μου δηλαδή), έπιασε δουλειά ως τροφός σε μια πολύ πλούσια οικογένεια εφοπλιστών και τη συνταγή αυτή της την έδωσε ο μάγειρας του σπιτιού αυτού.
 
Όταν λοιπόν η προγιαγιά μου ρώτησε τον μάγειρα γιατί βάζει πιπεριές στο Ιμάμ και όχι κρεμμύδια - εκεινος της απάντησε τα εξής:
 
''Η κυρία υποφέρει από το στομάχι της και αυτό το φαγητό αν και το αγαπάει πολύ δεν μπορούσε να το φάει τόσο καιρό - γι'αυτό κι εγώ έκανα μια μικρή παραλλαγή και η κυρία είναι πολύ ευχαριστημένη μαζί μου!''
 
Η ιστορία που σας γράφω είναι πέρα για πέρα αληθινή και την έχω ακούσει να τη διηγούνται τα παιδιά και τα μεγαλύτερα εγγόνια της προγιαγιάς μου! Εγώ είμαι δισέγγονη της και μαγειρεύω ακόμα τη συνταγή της και θα τη μάθω και στη κόρη μου όταν μεγαλώσει!
 
Σας τη δίνω με αγάπη - από τη γιαγιά Ελένη Φιλιππίδου-Μαξιμιλιανού(1897-1979)
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΓΙΑ Ιμάμ μπαϊλντί με πιπεριές (της γιαγιάς Ελένης της Σμυρνιάς)

Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση.
Τις αλατίζουμε και τις ξεπικρίζουμε.
Στη συνέχεια, τις ξεπλένουμε καλά και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί, με τη ψίχα τους προς τα πάνω. Τις αλατίζουμε ελαφρά και ρίχνουμε από πάνω τους λίγο λαδάκι. Τις βάζουμε στο φούρνο και τις ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Εν τω μεταξύ, όσο οι μελιτζάνες ψήνονται, κόβουμε τα λαχανικά - δηλαδή τις πιπεριές, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μαϊντανό και τα καρότα.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και σωτάρουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά μέχρι να μαραθούν και αμέσως μετά ρίχνουμε τη ντομάτα, το κόκκινο πιπέρι, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη και βράζουμε το μείγμα για λίγο, μέχρι να ρουφήξει τα υγρά του.
Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το φούρνο και πατάμε με ένα πηρούνι την ψημμένη ψίχα τους προς τα κάτω έτσι ώστε να σχηματιστεί μια θήκη στη μελιτζάνα και τις γεμίζουμε με το μείγμα της κατσαρόλας μας. Ρίχνουμε στο ταψί μας λίγο νεράκι.
Ψήνουμε το φαγητό στο φούρνο για μισή ώρα μέχρι να ροδοκοκκινήσει το φαγητό μας και μείνει με το λαδάκι του!

Γίνε ο πρώτος που θα γράψει μία κριτική

Πρέπει να έχεις κάνει είσοδο για να γράψεις κριτική
Μαγειρικές απολαύσεις - Συνταγές μαγειρικής

Search