Ψωμί με προζύμι
Εύκολη
Φθηνή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΓΙΑ Ψωμί με προζύμι

Πως φτιάχνουμε δικό μας προζύμι.
Υλικά. 
30 γρ νερό 
30 γρ αλεύρι
 
Το ταΐζουμε κάθε μέρα δύο φορές κάθε 12 ώρες για επτά ημέρες. Πως;; Αφαιρούμε το μισό. Διαλύουμε το υπόλοιπο σε 30 γρ χλιαρό νερό και προσθέτουμε 30 γρ αλεύρι.Το βάζουμε σε βάζο και το αφήνουμε εκτός ψυγείο επαναλαμβανοντας την διαδικασία όπως είπαμε για επτά ημέρες, δύο φορές την ημέρα. Μετά από αυτό το προζύμι μας είναι ενεργό και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ή να το αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Προσοχή όμως!!!Αν δεν το χρησιμοποιήσουμε για μια εβδομάδα, τότε θα πρέπει να το ταϊσουμε. Έτσι θα ξαναδιατηρηθει για άλλη μια εβδομάδα. 
Το προηγούμενο πρωί που θέλουμε να ψήσουμε το ψωμί .
Ανακατεύουμε το προζύμι με το 30 γρ νερό και τα 30 γρ αλεύρι. Τα αφήνουμε σε ένα βαζάκι για 7-8 ώρες. Μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Εγώ βάζω ένα λαστιχάκι στο βαζάκι στην αρχή της προετοιμασίας. Έτσι δημιουργούμε ένα νέο προζύμι 90 γρ που θα χρειαστείτε για την ζύμη.Ένα καλό τεστ για να δούμε αν το προζύμι μας είναι ενεργό, είναι να το χτυπήσουμε στον πάτο. Αυτό, αμέσως πρέπει να ξεφουσκώσει. 
 Διαλύουμε το προζύμι μας στο νερό. Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί και απλώς τα ανακατεύουμε. Αφήνουμε να γίνει η αυτολυση. Να ενεργοποιηθεί δηλαδή η γλουτενη. Μετά από 2 ώρες βάζουμε την ζύμη στην κουζινομηχανή με τον γάντζο. Ζυμώνουμε για 3 λεπτά στην χαμηλή ταχύτητα και για άλλα 10 στην μεσαία. Μέχρι να ξεκολλαει η ζύμη από τα τοιχώματα. Εναλλακτικά, αν δεν έχουμε κουζινομηχανή κάνουμε το εξής. Βάζουμε την ζύμη σε ένα μπολ. Βουτάμε τα χέρια μας σε χλιαρό νερό. Πιάνουμε τις άκρες της ζύμης και τις φέρνουμε στο κέντρο, σαν να φτιάχναμε έναν φάκελο. Επαναλαμβανόμενη 3-4 φορές. Σκεπάζουμε το μπολ καλά με μια σακούλα. Αφήνουμε μισή ώρα ξεκούραση και επαναλαμβανουμε την ίδια διαδικασία 5-6 φορές. Βάζουμε την ζύμη σε ένα μπολ με καπάκι και το αφήνουμε στο ψυγείο. Το επόμενο πρωί. Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε 4-5 ώρες να πάρει θερμοκρασία δωματίου. Επαναλαμβανουμε 3-4 φορές τα διπλώματα.Δίνουμε το τελικό σχήμα. Ρίχνουμε αρκετό αλεύρι στον πάγκο. Ρίχνουμε την ζύμη μας επάνω με προσοχή. Δεν πατάμε να ξεκουσκωσει. Διπλώνουμε πάλι σε φάκελο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα. Ξαναδιπλωνουμε και με απαλές κινήσεις και αλευρομενα χέρια δίνουμε στρογγυλό σχήμα στο καρβέλι μας. Βάζουμε σε ένα μπολ μια βαμβακερή πετσέτα. Την αλευρονουμε πολύ καλά. Βάζουμε μέσα το καρβέλι μας με την λεία επιφάνεια να ακουμπά στην πετσέτα. Σκεπάζουμε την ζύμη μας και την τυλίγουμε με μια σακούλα. Μετά από 3-4 ώρες, ανάβουμε τον φούρνο στο τέρμα. Βάζουμε μέσα μια γάστρα. Μόλις πάρει θερμοκρασία, ξεφορμαρουμε το καρβέλι μας σε μια λαδοκολλα, χαράζουμε με ένα ξυράφι. Ψήνουμε με κλειστή γάστρα για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε με ανοιχτό για άλλα 30 λεπτά στους 200 βαθμούς. Αφού ετοιμαστεί, κλείνουμε τον φούρνο, ανοίγουμε την πόρτα και το αφήνουμε άλλα 20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και μετά το κόβουμε. 

Γίνε ο πρώτος που θα γράψει μία κριτική

Πρέπει να έχεις κάνει είσοδο για να γράψεις κριτική
Μαγειρικές απολαύσεις - Συνταγές μαγειρικής

Search