Τσουρέκι με γέμιση μερέντα και επικάλυψη γλάσσο καθρέφτη
Συνταγή και εκτέλεση Βουργουτζής Μιχαήλ
Εύκολη
Φθηνή

Τσουρέκι με γέμιση μερέντα και επικάλυψη γλάσσο καθρέφτη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΓΙΑ Τσουρέκι με γέμιση μερέντα και επικάλυψη γλάσσο καθρέφτη

Για την ενεργοποιηση.
Ανακατεύουμε την μαγιά στο νερό. Ρίχνουμε όλο το αλεύρι. Γίνεται ένας πολύ σφιχτός χυλός. Αφήνουμε 20 λεπτά να φουσκώσει (πρώτο φούσκωμα). Σε μια λεκάνη ρίχνουμε αυγά και ζάχαρη και τα ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα αρωματικά στο ζεστό γάλα. Όλα μαζί στα αυγά. Ρίχνουμε το μισό αλεύρι και το προζύμι και ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε. Τέλος σταδιακά προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο διπλωνοντας την ζύμη και όχι πλέον ζυμώνοντας. Μόλις έχουμε μια μαλακή και γυαλιστερή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια σταματάμε. Σκεπάζουμε την ζύμη με μια σακούλα και την αφήνουμε να φουσκώσει. Δεν χρειάζεται κουβέρτες, παπλώματα κλπ. Ο χρόνος φουσκώματος διαφέρει ανάλογα με την θερμοκρασία δωματίου. Αν θέλετε πιο γρήγορα να φουσκώσει, ανοίξτε τον φούρνο σας στους 30 βαθμούς. Εγώ ποτέ δεν το κάνω. Όσο περισσότερο ωριμάσει η ζύμη τόσο περισσότερα αρώματα θα έχει.
Όταν φουσκώσει, το πατάμε με τα χέρια μας να ξεφουσκώσει. Χωρίζουμε την ζύμη στα τέσσερα. Κάθε κομμάτι στα δύο. Κάθε κομμάτι του διπλώνουμε τις άκρες και το πλάθουμε ελάχιστα. Αφήνουμε στην άκρη σκεπαζοντας τα(τρίτο φούσκωμα). Πλάθουμε σε κορδόνια μισού μέτρου περίπου. Ανά δύο φτιάχνουμε πλεξούδες. Αφήνουμε να φουσκώσουν για μια ώρα (τέταρτο φούσκωμα). Αλοιφουμε με ένα αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στον αέρα σκεπασμένο με λαδόκολλα για 15 λεπτά στους 160 βαθμούς, χαμηλώνουμε στους 140 και ψήνουμε αλλά 15 λεπτά. Αφαιρούμε την λαδόκολλα και ψήνουμε αλλά 5 λεπτά. Κατά το ψήσιμο ξαναφουσκωνει(πέμπτο και τελευταίο)
Αφήνουμε να κρυωσουν και τα σκεπάζουμε με σελοφάν. Ετοιμάζουμε το γλάσσο ή άπλα το ζεστενουμε στα μικροκύματα.
Βάζουμε την ζελατίνη σε παγωμένο νερό για 5 λεπτά. Βάζουμε το νερό και την ζάχαρη να βράσει μέχρι τους 103 βαθμούς. Αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε σοκολάτα, κακάο και ανακατεύουμε. Διαλύουμε την ζελατίνη στο σιρόπι. Τέλος ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε σκεπασμένο το γλάσσο στο ψυγείο. Όταν θέλουμε να το χρησιμοποιήσετε, το ζεστενουμε στα μικροκύματα ή σε Μπεν Μαρί στους 32 "βαθμούς και το χτυπάμε με μπλέντερ χειρός.
Κάνουμε δύο μεγάλες τρύπες στο τσουρέκι μας στις δύο άκρες του με ένα μυτερό μαχαίρι με δοντάκια και αφαιρούνε την ψυχα.Κραταμε τις άκρες για καπάκι. Γεμίζουμε με μερέντα και τα καπακόνουμε. Γλασαρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει το γλασο.
Ετικέτες:

Γίνε ο πρώτος που θα γράψει μία κριτική

Πρέπει να έχεις κάνει είσοδο για να γράψεις κριτική
Μαγειρικές απολαύσεις - Συνταγές μαγειρικής

Search