
Καθαρίζουμε το κοτσανάκι του σύκου και το τρυπάμε με ενα σουβλί απο πάνω μέχρι κάτω.
Στη συνέχεια το βράζουμε ελαφρά ένα νερό, στο οποίο βάζουμε φύλλα λεμονιάς για αρωμα. Το στραγγίζουμε και το ζεματίζουμε και δεύτερο νερό που έχουμε προσθέσει 1/2 κγ γαλαζόπετρα( προαιρετικά) για να διατηρήσει το χρώμα του.
Το ξεπλένουμε πολύ καλά και το ζεματίζουμε και τρίτο νερό πάλι με φύλλα λεμονιας.
Το κρυώνουμε σε τρεχούμενο νερό και το στίβουμε προσεκτικά να βγει το νερό απο μέσα.
Ετοιμαζουμε το σιρόπι το οποίο βράζουμε για 5 λεπτά περιπου και ρίχνουμε τα σύκα. Τα βράζουμε όλα μαζί 8-10 λεπτά και τα αφήνουμε 12 ωρες.
Μετα βράζουμε εκ νέου το γλυκό μέχρι να δέσει το σιρόπι και προς το τέλος προσθέτουμε 2 κσ λεμόνι και 2-3 κσ γλυκόζη.